CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Followers

Wednesday, April 8, 2009

tips for interview


Assalamualaikum pembuka bicara..hehehe.. ok, sekarang ni bukan musim demam bola lagi, sebab world cup lambat agi kan..tapi skang ni adalah demam interview...skang ni adalah musim interview bagi pelajar2 lepasan SPM dan STPM..jadi byk IPTA mahupun IPTS sedang memanggil para pelajar untuk di temu duga dalam certain2 course..tidak kurang juga interview yg akan di buat oleh para penaja2, sprti MARA, JPA & sebagainya..so biasa lah bila dengar je interview ni, sume rase pergh resah gelisah, gundah gulana memikirkan interview ni..so be relax my dear fren...preparekan diri anda dgn search sikit pasal course2 yg korg nak amek tu..xde la ble g interview tu nmpak kite ni cm blur sgt an..sekurang2 nye kite taw la cket2 kan..

So, aku nak share la sikit ngan korg tips- tips nak interview ni..aku dpt tips2 interview ni pon dari penceramah motivasi, kaunselor maktab aku, ayah aku, n pngalaman aku sendiri time mock interview kat maktab aku taun lepas..

antara tips2 nya adalah :

  • berpakaian kemas dan sopan. bagi laki msti lah pakai seluar slack yg bewarne gelap n bju kemeje yg bewarne cerah, tp sebaik2 nya putih. pastu jgn lupa lak pkai tie..bru nmpak smart. bagi pompuan lak, sebaik2nya pakailah bju kurung, kan sopan gitu..hehehe..
  • ok, preparekan benda yg di tgk oleh penemuduga kita tuh..susun sijil2 mngikut tahun@ mngikut pencapaian tertinggi..di hadapan sekali folder sijil tu letakkan resume diri anda bg memudahkan semakan oleh penemuduga..
  • berikan 1st impression kat penemuduga tuh, bg die nampak kite ni seorg yg berkeyakinan..beri salam dan selamat sejahtera, then masuk dgn snyuman paling manis sekali, kalo susah sgt nak snyum sebut tige....hehehe..
  • jgn duduk selagi die x suruh duduk..n bile die mntak sijil kite tuh, bg dgn kedua-dua belah tgn..duduk tegak, tgn letak kat peha..n relax..tarik nafas slow2..jgn nmpak cm kite ni cm gemuruh..wat mcm penemuduga tuh cm mmbe ayah kite je..relax je..hehehe..( ckp boleh r an..hehehe..)
  • then jwb semue pertanyaan dgn yakin dan berkarisma..hehehe..kalo xtaw, bntai je pape..nmpak la kite ni confident cket..nak taw 1 rahsie x, kdg2 penemuduga tu pon xtaw gak sesuatu perkara..so kalo kite men jwb je pon nnti die kate, pergh gmpak gak budak ni..hehehe..
  • then show kat diaorang yang kite ni intrested dlm bidang tuh..bia penemuduga tu nmpak kite cm mmg berminat la dgn bidang tuh..em related kan bnde2 yg yg kite mahir dlm kos tuh..cntohnye, kite nak amek bidang chemical engineering, so kite kate lah kite power dlm chemistry subject..so ade related kat ctu kan..
  • and last sekali, pndang penemuduga tuh dgn yakin..pastikan de eye contact tuh..then bgn, salam, n say thank you...
tu lah antare tips2 yg boleh aku kongsikan kat para kwn sekalian yg bakal ade interview dlm 2 3 bulan ni..so, relax..you can do it..hehehe...i wish u all the best luck k..bye..!!!

15 comments:

lya said...

urm agak cuak nie
dh la siap de exam lg
adoyai
cm x mo je
apply for spa && ppum

senorita nadya said...

haha.
cuak2.
harap yg da dipraktikkan d mrsm dptla buat dgn bek tyme real.

salwa,,an ordinary person said...

klu ssh nk snyum gak,,sbut cheese..hahhaa,,
lg mnis snyuman 2..
pastu,,klu sspa yg g plkn,,prktikkn apa yg dibljr dlm klas cb,,kn amir??
hahhaa..

amir acap said...

hahaha..btol ckp salwa tuh..hehehe..
em tu senorita nadya, waa mktab kamu pon de mock interview gak eyh..
iya plak, ade exam lak tuh..gmpak nih..hehehe..dont give up my fren..

Ola said...

waaa
best2
bgus tips ni
2 thumbs up for ur N3^^

cathenclox said...

aku lmbt ag nak gi interbiu.. 2 thn ag.. interbiu keje ke arab saudi..yohoooo

amir acap said...

mekacih ola...hehehe..

amir acap said...

waa keje kat arab..gmpak gle..

salwa,,an ordinary person said...

amir tringin nk keja kt arab ka??
bleh2,,nti ko jd chemical engineer kt arab..
ko keja under aku tau..
eh,,ppndai ja aku ni kta ko nk jd chmical engineer..
lol..x_x

dLa said...

gud luck utk yg akn di iterview.
wee :)

marlyn said...

weh..
ang dpt interview pa weh??
waa...
gempak r ampa..
sume dpt interview..
aku ja x..
huhu..
yela..
xpndai cm ampa!!
huhuhu

amir acap said...

la ang ni marlyn...
interview aku UNtuk MIAT tu la...
ko ni...
ala result ko gmpak, nnti dpt r..die bg yg rndah2 ni dlu...
hehehe..

wonderfulwaniey said...

dah penah g interview untuk tesl. tp xdpt. sialan btol. haha.

tp serius, masa interview berborak dgn penemu duga tu mcm dorg pakcik kite je. hehe. tapi kene tau batas-batas die la.

kena banyakkan senyum dan yakin bila bcakap. jgn dok err.. err.. aaa.. walaupun xyakin dgn jawapan kite, buat2 yakin. hehe.

fa10_munyra said...

tips yg b'gne ni..
thanx..=)

freefun0616 said...

酒店經紀人,
菲梵酒店經紀,
酒店經紀,
禮服酒店上班,
酒店小姐兼職,
便服酒店經紀,
酒店打工經紀,
制服酒店工作,
專業酒店經紀,
合法酒店經紀,
酒店暑假打工,
酒店寒假打工,
酒店經紀人,
菲梵酒店經紀,
酒店經紀,
禮服酒店上班,
酒店經紀人,
菲梵酒店經紀,
酒店經紀,
禮服酒店上班,
酒店小姐兼職,
便服酒店工作,
酒店打工經紀,
制服酒店經紀,
專業酒店經紀,
合法酒店經紀,
酒店暑假打工,
酒店寒假打工,
酒店經紀人,
菲梵酒店經紀,
酒店經紀,
禮服酒店上班,
酒店小姐兼職,
便服酒店工作,
酒店打工經紀,
制服酒店經紀,
酒店經紀,

,酒店,